Methode 2017-06-06T09:13:19+00:00

Methode

De methode van fietsbewegingsanalyse is gebaseerd op onderzoek uit de literatuur van de bewegingswetenschappen en sportgeneeskunde. Daarnaast is er inmiddels een grote hoeveelheid ervaring opgedaan met het opmeten en aanpassen van zowel renner als fiets. De opleiding fysiotherapie, Marsman manueel therapie, en mijn eigen fiets(blessure)ervaring komen daarbij goed van pas.

Voor de fietsanalyse/ fietsmeting wordt begonnen met een gesprek waarin duidelijk moet worden wat de doelstellingen van de klant zijn en of er een klachtenhistorie is met betrekking tot het houdings- en bewegingsapparaat (HBA). Afhankelijk van de doelstellingen volgt er daarna een lichamelijk onderzoek met betrekking tot de spierlengtes, bewegingsvrijheid van de gewrichten en asymetrieen in het HBA.

Hierna zal worden gecontroleerd of de basis voor een goede zitpositie aanwezig is; namelijk het juiste frame. We gaan er eigenlijk vanuit dat dit in de meeste gevallen in orde zal zijn, gezien de meeste fietsspeciaalzaken voldoende kennis in huis hebben om u het juiste frame aan te meten.

Dan volgt de dynamische fietsanalyse.

Er zal gefietst worden op een Computrainer (spinscan) zodat er gekeken kan worden wat het vermogen per been is, en waar/ hoe de kracht geleverd wordt in de pedaalslag. Ook zal er fietsend worden bekeken in welke hoeken de gewrichten functioneren en waar (onnodige) bewegingen plaatsvinden. Dit gaat met behulp van het Retül systeem met actieve markers en geeft een 3D beeld.

Met de verzamelde data uit zowel het lichamelijk onderzoek, RetŸl meting en de Spinscananalyse, kunnen de juiste aanpassingen gemaakt worden aan de fiets (bijv. stuurpen, zadel, stuur, cranklengte, Q-waarde, pedalen), schoenzool en/of plaatjes.

Nadat de benodigde aanpassingen aangebracht zijn wordt er eventueel opnieuw een analyse gemaakt om te controleren of het gewenste effect is behaald. Als men de analyse na succesvolle correcties bekijkt dan zal men een rustiger/ efficientere fietsbeweging zien. Dat betekent minder kans op blessures en/ of het verdwijnen daarvan. Dus (nog) meer snelheid en plezier tijdens het fietsen!

Testimonials

Om de kracht die je hebt om te zetten naar snelheid op de fiets is een professionele fietsmeting een voorwaarde. Gelukkig kan ik daarvoor bij Lucas terecht!
Nick Stopler, Nederlandskampioen, Baan, Puntenkoers, Elite, 2011. Nederlandskampioen 50km, 2012.
Ik heb vandaag een goede wedstrijd gereden in Elden en voelde me goed op mijn fiets zitten. Kan mijn krachten veel beter kwijt en van kramp heb ik nog niks gemerkt 🙂
Rafael Spier
Kennis, ervaring en precisie leidt tot perfectie. Dit heeft mij veel fiets plezier opgeleverd. Bedankt Lucas.
Jan Holleman
Afgelopen winter heb ik een fietsmeting bij jou gedaan net als een aantal ploegmaten heb ik de juiste afstelling gevonden op mijn BMC. Bij perfectie in de sport hoort dit zeker ook.
Peter Koning, Nederlandskampioen Tijdrijden beloften, 2012. 2e Eindklassement Olympia's Tour, 2013. 6e NK tijdrijden professionals, 2013
Lucas heeft mijn racefietsen optimaal afgesteld om kans op mogelijke blessure te minimaliseren en mijn prestaties te verbeteren. Bedankt voor de goede en betrouwbare metingen!
Oscar Riesebeek, Prof bij Roompot-Nederlandse loterij.